דליה אבן-צור

לפריטים שנמסרו על ידי דליה אבן-צור


ב 1944 נולדתי להורי יצחק ורחל גולדבלט שעלו מפולין ב 1937.

כל משפחתנו שנותרה מאחור נספתה בשואה.

ב 1957 סיימתי בי"ס עממי, מחזור א של בי"ס "צהלה".

מגיל 12 ועד 17 הייתי חברה בתנועה המאוחדת, סניף צהלה.

ב 1961 סיימתי את תיכון עירוני ד' בתל אביב.

שירתתי בצבא בתל השומר (הימים ימי טרום ממר"ם או ממש התחלה) ובמקביל למדתי בערב באוניברסיטה.

ב 1965 סיימתי לימודי תואר ראשון BA בסטטיסטיקה וספרות אנגלית בשלוחת רמת אביב של האוניברסיטה העברית בירושלים.

ב 1966 נישאתי ליגאל, והחלטנו לעברת את שם משפחתנו מ-מיטגשטיין ל-אבן צור.

ב 1969 נולד בכורנו עופר וב 1972 נולדה בתנו שרון.

בזמן לימודי תואר ראשון, השבתי למודעה שהופיעה על לוח המודעות באוניברסיטה. המודעה הזמינה סטודנטים להגיע למבחן APTITUDE אשר בסיומו המצליחים ישולבו בקורס תכנות ואולי גם בעבודה בתכנות. פניתי, עברתי והתקבלתי. הקורס היה בשפת NEAT/3 ונערך במחלקת ההדרכה של חברת י.א. מיטווך, נציגי NCR בארץ, ברח' מוהליבר בתל-אביב.

בסיום הקורס התקבלתי לעבודה בלשכת השירות "מען", אשר היתה שותפות בין בנק דיסקונט ו-י.א. מיטווך ובניו, ושכנה ברחוב קרליבך בת"א, מול בית "מעריב". הבסיס לשותפות היה מחשב NCR 315 אשר שירת את מערכות הבנק ואת לקוחות לשכת השירות.

כדאי לציין שהמושג "מנתח מערכות" לא היה אז עדיין בשימוש או בלימודי המקצוע, כמו גם מדעי המחשב שלא היו עדיין בתוכניות הלימוד באוניברסיטאות. לכן בעלי תואר ראשון במתמטיקה או סטטיסטיקה היו מועמדים מתאימים לעבודה במחשבים.

בלישכת השירות הגדרנו דרישות עם הלקוחות ופיתחנו את המערכות בהתאם. בין הלקוחות שזכורים לי מאותה תקופה היו בי"ח עלית (מערכת ניהול מלאי), מפעל הפיס, האוניברסיט העברית, ועוד.

המחשב המתחרה באותה תקופה ל NCR היה IBM 1401.

לתקופתו, היה ה-NCR 315 מחשב מתקדם. לדוגמה, בנוסף לסרטים מגנטיים לאחסון ואיחזור קבצים היה לו התקן בשם CRAM (card random access memory ), אשר איפשר גישה רנדומלית לכתובות על גבי הכרטיסים המגנטיים במחסנית.

ncr cram

מקור – המוזיאון לתולדות המיחשוב

שפת התיכנות היתה NEAT/3.

תהליך קומפילציה היה אז כך:
– התוכניתן כותב את התוכנית על דפי נייר.
– קלדנית מקלידה, והתוצאה היא כרטיסי נייר מנוקבים.
– בתהליך הקומפילציה המחשב קורא את הכרטיסים ומייצר את התוכנית בסרט נייר.
– כדי להפעיל את התכנית המחשב מטעין לזיכרון את התוכנית מסרט הנייר, והיתה גם אופציה ל-"מתקדמים" של ניהול ספריות – LOAD MODULES.

לאחר תקופה לא ארוכה התפרקה לשכת השירות וחלק מהצוות, כולל אותי, התקבל לעבודה בחברת י.א. מיטווך.

קצת הווי היסטורי: בראשון לכל חודש כל עובדי י.א. מיטווך בלשכת השירות וגם היועצים לצוות דיסקונט בקומה השנייה, היינו לובשים את מחלצותינו (הגברים עם עניבות) ושמים פעמינו למשרדי חברת י.א. מיטווך ברחוב בלפור 1, שם עמדנו בתור וגב' מיטווך היתה נותנת לכל אחד מעטפה עם משכורתו (לא זוכרת אם זה היה צ'ק או מזומן).

תפקידי באותה תקופה כללו סיוע להתקנות NCR, ביניהן יחידת המחשב הראשונה של בנק הפועלים, אשר שכנה אז ברחוב לינקולן בת"א, סמוך לבית יבמ, יחידת המחשב של לשכת המס (אשר היתה בשותפות מחשב עם קופת חולים כללית), ועוד.

בהמשך הקריירה שלי פגשתי חלק מהעובדים המתחילים ביחידת המחשב של בנק הפועלים בתפקידים בכירים בבנק ובחברות בנות שלו.

ב 1970 נשלחתי על ידי NCR לבצע בנצ'מרק עבור בנק דיסקונט במרכז החברה בבריסל, בלגיה. לצערי הפסדנו אז לחברת Burroughs.

ב 1973, לאחר לידת בתי שרון (שנייה לבכורי עופר, כיום איש תוכנה בכיר במטה חברת SAP באירופה), התפטרתי מחברת NCR, לטובת תקופה קצרה של ייעוץ עצמאי.

כפרילנסר השתתפתי בפיתוח מערכת הרכשה למשרד הבטחון (ביחידת המחשב שנקראה אז מל"ן) ובסיום הפיתוח הוזמנתי להצטרף בחוזה מיוחד לצוות מל"ן כראש תחום מערכות כספים.

ב 1975 התקבלתי לחברת יבמ יחד עם קבוצת תוכניתנים. ביחד עברנו הסבה טכנית לפלטפורמת יבמ ולמדנו את שפת התיכנות PL1.

בשנתיים הראשונות שלי ביבמ עבדתי כראש צוות אחראי לתחום במערכות מידע פנימיות של יבמ (IS).

ולאחר מכן כ-SYSTEM ENGINEER באגף השיווק לתמיכה במערכות מיחשוב בחטיבת מח"ר (ממשלה, חינוך ורפואה). בתקופה זו השתתפתי, בין היתר, בפרוייקט המיחשוב הראשון של בית חולים תל-השומר. המערכת כללה אז מודול ATD רישום וקבלה, ומודול LDMS ניהול מעבדות.

בשלב מסויים הוצבתי מטעם יבמ באוניברסיטת תל אביב, ושם הושפעתי מאוירת האקדמיה והחלטתי (בהיותי נשואה עם 2 ילדים), ללמוד לתואר שני.

ב 1984 סיימתי תואר מוסמך במינהל עסקים MBA במגמת מערכות מידע באוניברסיטת תל-אביב.

לאחר סיום לימודי ה – MBA עבדתי מספר שנים כיועצת פרילנסרית, בין היתר בתנובה מחשבים ובבנק לאומי. בעיקר התמחיתי במתודולוגיות ובבקרת איכות.

בין היתר ביצעתי עבודת הערכה בדיעבד למספר פרויקטי פיתוח של הבנק, וסייעתי לניהול פרוייקט הסבה לשקל חדש, פרוייקט פשוט מבחינה טכנולוגית אבל השפעתו הרוחבית הפכה אותו למורכב מבחינה ניהולית. שנים לאחר מכן, פרוייקטי ההתאמה לשנת 2000 היו די דומים לאותו פרויקט הסבה לשקל החדש.

ב 1988 התקבלתי לחברת פורמולה, לתחום יעוץ והכנת תוכניות אב למיחשוב, בניהולו של משה אורגד. השתתפתי וריכזתי מספר רב של תוכניות אב למיחשוב ארגונים גדולים, בין היתר: חברת החשמל, משרד החקלאות, תע"ש, קופ"ח כללית ועוד.

הפרויקטים של תוכניות אב היו מאד מעניינים, איפשרו היכרות רחבה עם כל ארגון והנהלתו. בסיום כל פרוייקט דיווחנו להנהלה ו/או לדירקטוריון. לצערי החליטה הנהלת החברה להעביר את תחום תוכניות האב לגורם חיצוני (אביעם סלע) ופעילותנו בתחום מעניין זה הופסקה.

בשלב מסוים פורמולה הפכה לקבוצת חברות, ואנחנו, "פורמולה המקורית", הפכנו לחברה בת בשם "פורסופט". בהמשך התמניתי לסמנכ"ל החברה וראש תחום בנקים ורפואה. בין לקוחותי העיקריים היו קופ"ח כללית ומכבי, בי"ח בילינסון, בנק לאומי, יחידת המחשב של הבנק הבינלאומי הראשון ובנק דיסקונט. במסגרת זו ניהלתי מספר פרויקטים מבוססי חבילת תוכנה, כגון מיחשוב חדר עיסקות של הבנק הבינלאומי הראשון ומיחשוב בנקים למשכנתאות (בנק לאומי ובנק לאומי למשכנתאות). חלק מהפרויקטים התבצעו בשיתוף חברת יבמ וחברת BIS מדאבלין עימה התקשרתי לייצגה בארץ.

ב 1999 ניהלתי מספר פרוייקטי ענק של הסבת מערכות מיחשוב להתאמתן לשנת 2000. לצורך ביצוע פרויקטים גדולים ומאתגרים אלה התקשרנו בשותפות עם תדיראן מערכות מידע (בניהול אוסי לאונר), ולצרכים טכניים ותוכנות ספציפיות עם חברת קריסטל מקבוצת פורמולה.

פרויקטים אלה הצטיינו בגודל עצום ובגורם סיכון של מועד סיום קבוע, ואף אופיינו על ידי חברות ביטוח עולמיות כפרויקטים בסיכון גבוה. הסיכון הגבוה נקבע בגלל אילוץ תאריך המטרה ובגלל אחוז גבוה עולמי בכלל של פרוייקטי מיחשוב שלא עומדים בלו"ז.

בניהול שלי ושל שותפי מתדיראן מערכות מידע משה כהן התנהלו בהצלחה פרויקטים כאלה עבור בנק לאומי, בנק טפחות, חברת החשמל, ועוד. בחלק מפרויקטים אלה השתתפו עשרות תוכניתנים.

כל הפרויקטים של הסבה לשנת 2000 שהתבצעו על ידינו ללא יוצא מן הכלל הסתיימו בזמן ועמדו במשימות.

ב 2000 התמניתי למנכ"לית חברת "מאסטרו" אשר היתה אז חברה בת ויחידת המחשב של חברת הביטוח מגדל. במסגרת זו ניהלתי בין היתר בהצלחה, במשותף עם סמנכ"ל הכספים של מגדל, פרוייקט תשתית גדול מבוסס על מערכות הכספים במערכת SAP. הפרוייקט התנהל בעזרת חברת טכ"ם ויועץ חיצוני מומחה למערכות SAP.

חלק גדול מהפרויקטים שציינתי, הן בפורסופט והן במגדל, וגם בהתקשרויות עם יבמ, היו כרוכים בהתקשרויות משפטיות מורכבות, אותן ניהלתי בעזרת עורכי הדין של החברה ועורכי דין חיצוניים (זכור לטוב עו"ד רון גזית), מול עורכי הדין של הלקוחות.

ב 2001 פרשתי מעבודתי.

בנוסף למשרה הקבועה עסקתי במשך כל שנות עבודתי גם בכתיבת מאמרים ובהדרכה (בנושאי ניהול פרויקטים, אבטחת איכות, אבטחת מידע ועוד). השתתפתי וארגנתי ימי עיון וכנסים. בבי"ס סיון הרציתי בקורסים לניהול פרויקטים, בממר"ם בנושא אבטחת מידע וגם בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב בשיתוף עם פרופ' ניב אחיטוב.

בין היתר נבחרתי למועצה ולהנהלת איל"א (היה פעם "איגוד ישראלי לעיבוד אינפורמציה").

מאז פרישתי אני עוסקת באמנות, הפקתי מספר תערוכות יחיד, והשתתפתי במספר תערוכות קבוצתיות, מנגנת, משחקת ברידג', ועוד.

מוזמנים לצפות להאזין ולעשות לייק ביוטיוב

מסקנות לגלגול הבא: לעבוד פחות, ליהנות יותר ולהתמחות בפוליטיקה ארגונית.

dalia even tsur

דליה אבן-צור